akvariumfiskodling

Allmänt om akvariefiskodling:

Som alltid är kunskap det allra viktigaste. Utan kunskap kommer man inte långt. Därför ska jag bidra med lite kunskap.

Till att börja med kan man fundera på vilken art man vill odla och se om den är lämplig. Vissa fiskar har aldrig odlats i akvarium, medan andra är så lätta att odla att man får lek vare sig man vill eller inte. Det är en fördel om man kan sälja avkomman när man väl har fött upp fiskarna, därför är det bra att ta reda på efterfrågan och pris.

När man valt den fiskart man vill odla bör man ha ett lämpligt akvarium. Om man inte redan har ett sådant kan man köpa ett i zooaffären eller försöka få tag i ett billigare begagnat. Om man köper begagnat får man se till att det är av bra kvalité. Inred sedan akvariet efter respektive arts behov.

När man har alla tillbehör man behöver är det dags för fiskarna. Det gäller att köpa friska och lämpliga avelsdjur. Ofta är det bra att köpa ca 4 till 10 ungdjur som får para ihop sig medan de växer upp.

För att få lämpliga fiskar billigt är det bra att ha kontakter med andra odlare. Sådana kontakter får man lätt genom en akvarieförening. Annars kan man helt enkelt köpa fiskarna i en zooaffär, men man får då betala ett högre pris. Det är även större risk att fiskarna bär med sig sjukdomar.

Blanda inte renodlade former i onödan. Mitt råd är även att avstå från att välja vanskapta odlingsformer som inte kan simma ordentligt eftersom jag anser att det är djurplågeri att hålla sådana fiskar. Långfenade odlingsformer förekommer bland många arter, allt för att locka köpare.

Det är viktigt att välja felfria djur för att arten inte ska degenerera, eftersom eventuella fel förs vidare till ynglen. Sätt aldrig fiskar som inte är i bästa kondition till lek.

När det gäller själva odlingen ska man inte störa fiskarna i akvariet. Olika fiskar är givetvis olika känsliga. De flesta bryr sig inte om man sitter stilla och tittar, men vissa fiskar kräver t.o.m. att man täcker för akvarieglaset.

Fånga upp romrövande föräldrar (dvs fiskarter som äter upp sin egen rom) direkt efter leken. Använder man filter måste man kontrollera att inga ägg har hamnat i det under leken.

Kläckningstiden på äggen varierar från art till art. Det vanligaste är att det tar ca 18 till 72 timmar.

Välkommen

Om du tycker om denna hemsida och vill hjärna veta mera om fiskar så kan du jätte hjärna prenumera på oss!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)