Akvarium växter

       

Växter

Våra akvarium kan nog inte ha en vackrare dekoration än levande växter. Man kan skapa fantastiska landskap med växternas hjälp. Växterna fungerar även som gömställe och lekplats för många fiskarter.

Växterna är även som en slags nedbrytare i akvariet då de är en viktig roll i nedbrytningen av både kväve och fosfor. Dessa ämnen finns i avföring och i fiskmat. Med hjälp av fotosyntesen ger även växter syre som är en restprodukt av fotosyntesen. Man kan därför med en enkel slutsats visa att växter är en naturlig reningsmaskin för vattnet i akvariet. Det finns vissa akvarier som förlitar sig på växterna helt och hållet. Om man ska satsa på ett sådant akvarium måste man dock tänka på att det ska vara få fiskar och mycket växter för annars kollapsar det systemet direkt.

Alla olika akvarieväxter kräver även olika mycket i form av mängden ljus, gödning, vattencirkulation osv.

 

Ljus

Alla växter behöver ljus för att kunna överleva. Med hjälp av dagens lysrör ämnade för akvariehobbyn gör det möjligt att ha många olika växtarter i akvarierna. Alla olika arter behöver olika mycket ljus för att trivas. Arter som anubias och javamossa är som garderobsblomman, medan arter som hemianthus themoides och cambomba behöver relativt mycket ljus för att trivas. Standardakvarium på över hundra liter och uppåt brukar ha två lysrör. Först när man kommer över femhundra liter brukar det vara tre eller fyra. Varför det blir fler lysrör är för att djupet (höjden) på akvariet blir mer och det krävs därför starkare ljus för att nå ner till bottnen. Ljuskrävande arter ska helst planteras i mitten av akvariet eftersom den starkaste ljusstyrkan finns där. För att utöka ljusstyrkan finns reflektorer att köpa. De är formade som en måsvinge så att ljustrålar som åker åt ett annat håll riktas ned i vattnet istället för upp i taket.

Det finns även många olika lysrör man kan köpa som är anpassade efter växtakvarium. De lysrör som är anpassade till växtakvarium är de som har den våglängd på ljuset som växterna föredrar. Nackdelen med dessa är att fiskarnas färger kan förvrängas och man får då en känsla att fiskarna är fulare än vad de egentligen är. Det finns såklart lysrör som är både anpassade för att framhäva fiskarnas färger och växternas välmående.

Lysrör bör bytas en gång per år då de förlorar mycket av den styrka de hade från början. Vårt människoöga kan inte uppfatta denna styrkeminskning. Det enda sättet vi kan se det är att växterna börjar må sämre.

 

Gödning

Det finns många olika typer av gödning. Många företag som säljer fiskfoder säljer även en växtgödning.

Gödning finns i olika skepnader. Vi har flytande gödning som också är den vanligaste. Vi har bottengödning och vi har co2. 

Gödning är till för att växterna ska få alla olika ämnen som finns i naturens vatten men som avsaknas i vårt dricksvatten. Vi har tidigare nämnt kväve och fosfor, vilket är de två viktigaste ämnena växterna behöver. Sedan finns en hel uppsjö av ämnen som saknas i akvarievattnet. Därför är det ofta bra att ge en flytande växtgödning, där många metaller av olika slag finns för att förstärka växterna. Det finns även flytande kolgödningar som visar bra resultat vad gäller växternas tillväxt och välmående. Många tror att när man tillsätter växtgödning så kan alger förekomma. Det är delvis rätt då många flytande växtgödningar innehåller för mycket järn och av för mycket järn kan man få trådalger. De har också fel för när växterna mår bättre får de också bättre motståndskraft gentemot algerna. Trådalger brukar oftast vara enkla att bli av med och andra alger brukar oftast uppkomma då man övergöder. Följ därför i många fall instruktionerna som finns med antingen på flaskan eller i en bipacksedel.

p4280007.jpgOlika flytande växtgödningar.

Det finns också bottengödning. Bottengödning kan finnas i olika former. Det kan vara närningskulor som utsöndrar närnig när det råder näringsbrist i bottensubstratet. Det finns speciellt framtagna sander som sägs ha mycket näringsämnen i sig. Det finns små näringskapsyler som fungerar precis som kulorna och sedan finns det även torv. Nedbrytna och ihoppackakde växtdelar som har blivit skapade under hundratals ja nästan tusentals år. Alla dessa har något gemensamt och det är att de placeras under eller i substratet och att de ska ge substratet en liknande närningsrikedom som i naturen. I naturen sedimenteras döda fiskar och växtdelar hela tiden, men i akvarium tar vi upp döda fiskar och slamsuger botten. Detta gör att det finns förhållandevis lite material att bryta ned. När man tillsätter bottengödningen ger man helt enkelt det som bottnen saknat.

CO2

CO2 gödning är nog det mest high-techade man kan ha till sina växter. Växterna tar upp koldioxid via sin fotosyntes. Ju mer koldioxid, desto mer fotosyntisering gör växterna. Tänk bara på att ju mer du göder med antingen flytande, botten eller CO2 så måste du kompensera med ljuset. Så om du får för dig att bubbla ut mer CO2-bubblor så måste du utöka tillförseln av flytande näringsämnen och öka ljusstyrkan, Man ser i hitech kar en lite glas bubbla som sitter på ena kortsidan av akvariet, den kallas för Dropchecker, vilket i sin tur mäter CO2:n i karet, Man får utgå ifrån en CO2-tabell och där mäter man kh och ph för komma upp i rätt mängd CO2. 30ppm är det som sägs ska vara det värde som är det bästa värdet i akvariet .

 Att hitta balansen kan ibland vara svårt men när man väl hittat den kan man bara sitta och njuta av växter som kan växa flera centimeter varje dag. Co2 gödning ska  helst inte ges på natten då växterna inte fotosyntiserar. Det betyder att det är endast ytvattencirkulationen som ger syre till vattnet vilket ibland inte är tillräckligt. Man ska också vara observant angående pH-värdet. Med mer instabilt pH-värde kan algblommningar inträffa och fiskar drabbas.  De som har s.k hitech-kar (akvarium med mycket teknisk utrstning) brukar inneha en s.k pH-Controller som är kopplat till CO2 systemet för att hålla en konstant nivå på ph, så dag tid när växterna tar upp CO2 och fotosyntesen går på högvarv så kommer controllern i sin tur att släppa ut mer CO2 än på natten.

CO2-gödning ges via att en tub med koldioxid bubblar ut i akvariet eller via mäsk. Via tub och dess utrustning brukar vara ganska dyr i inköp och lämpar sig främst till de som tänker satsa ordentligt på växter med högre krav samt de som ska införskaffa ett stort antal växter.  Det finns  billigare  system och för den som gillar att bygga eget så finns konceptet "DIY" (Do it yourself)  dvs man kan bygga ihop mäsk system med  slangar och dunkar samt ett par backventiler för att få ut CO2. Här krävs det lite planering innan så att slutresultatet blir bra. Systemet går ut på att med hjälp av jäsande jäst utvinna CO2. vad man behöver tänka på är dock antalet liter på dunkarna så att de överenstämmer med hur det ska vara gentemot akvariets volym.

 

Bottensubstratet

Oftast brukar kornstorleken mellan 0,5 mm till 10 mm lämpa sig bäst för växter. För fin sand kan kväva vissa arters rötter (ovanligt) och för stort och vasst grus kan vara svårt att plantera i och sköra växter kan skada sin rötter.

 

 

p4280030.jpgp4270087.jpg

 

Växter förekommer i alla dess former i djuraffärerna. De vanligaste och oftast de enklaste växterna i som finns i nästan varje djuraffär som säljer fisk är växter av arterna Anubias, Hygrophila, Echinodorus och Vallisineria. I affärer som har fördjupat sig mer mot det akvaristiska hållet kan ha uppemot hundra olika växtarter och i dessa butiker är det även enklare att beställa hem mer svårtillängliga arter. Du kan även beställa på olika hemsidor på nätet efter växter som annars inte finns i vanliga djuraffärer.

 

 

 

 

 

p5010044.jpg

 

 

Välkommen

Om du tycker om denna hemsida och vill hjärna veta mera om fiskar så kan du jätte hjärna prenumera på oss!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)