Akvarium Fiskar och 10 akvariu

Så här startar du ett akvarium...

10 goda råd för den som vill lyckas med sitt akvarium

Ett litet akvarium är svårare att sköta än ett större. 75 liter är en bra storlek att börja med.

Ha inte för många fiskar i akvariet. Som tumregel kan sägas att det krävs 3-5 liter vatten per fisk för små fiskar och 10-15 liter vatten per fisk för större fiskar.

Mata aldrig mer än vad fiskarna äter upp på 5 min. Sug upp överblivna matrester från bottnen. Mata hellre flera gånger om dagen, men bara lite åt gången

Variera fodret och ge fiskarna levande föda någon gång i veckan. Det ger friska fiskar som växer bra

Kontrollera temperaturen med jämna mellanrum. 24-28 grader är en lämplig temperatur för de vanligaste fiskarna

Ljuset bör vara tänt 10-12 tim/dygn. Inte så mycket för fiskarnas skull som för växternas

Tänk på att aldrig placera akvariet så att det nås av direkt solljus

Byt cirka en tredjedel av vattnet var tredje vecka och sug rent från bottnen samtidigt.

Köp inte en ny fisk utan att först ha läst i en akvariebok om vilka krav fisken har eller att ha talet med en erfaren akvarist.

Inspektera fiskarna regelbundet och kontrollera att de äter. Avlägsna ev. sjuka fiskar
 

 

 

De flesta av oss har säkert någon gång tänkt tanken att skaffa ett akvarium. Ett vackert akvarium är en svårslagen inredningsdetalj, det är en bit levande natur i hemmet. Och att sitta en stund och betrakta sitt akvarium efter en jäktig dag på jobbet är otroligt lugnande och avstressande. Det finns en anledning till att nästan varenda vårdcentral och tandläkare har ett akvarium i väntrummet!

Jag träffar många som drar sig för att skaffa sig ett akvarium för man tror att det är mycket jobb med att sköta det, men om man gör på rätt sätt och har rätt utrustning så klarar man av nästan vilket akvarium som helst på mindre än en halvtimmes skötsel i veckan!

När man ska välja akvarium så besöker man med fördel närmaste DjurMagazinet-butik. Akvarier finns i många storlekar och utföranden, allt från små akvariepaket till de vackra kompletta möbelakvarierna från bl.a Juwel. Ett tips är att välja ett lite större akvarium, från 100 liter och uppåt. Det är faktiskt lättare att sköta ett stort akvarium än ett litet. Fråga gärna personalen om råd.

Innan man ställer akvariet på plats så är det bra att tänka ut vilken bakgrund man ska ha. De naturtrogna svensktillverkade "Back to Nature"-bakgrunderna rekommenderas varmt. De måste monteras in när akvariet är tomt, alltså innan man börjar med inredningen. Vill du veta mer om hur man monterar en sådan bakgrundKLICKA HÄR>>

Man bör ställa akvariet på en plats som inte nås av infallande solljus för att undvika oönskade alger, och akvariebelysningen ska inte vara tänd mer än tio-tolv timmar om dygnet av samma orsak. Akvariegruset ska sköljas noga för att slippa oönskade grumlingar i vattnet. Det är nog det tråkigaste jobbet i hela akvarielivet, men man behöver ju bara göra det en gång. När gruset är i så kan man komplettera inredningen med några vackra mangroverötter eller några snygga stenar. Blanda inte för mycket, utan håll dig till en eller två olika typer av sten. Det kan annars lätt ge ett rörigt intryck.

Man tjänar mycket på att ha ett ordentligt filter i akvariet. Ett av de moderna akvariefiltren från Fluval. Om man redan har ett akvarium som man inte är riktigt nöjd med, så kan det vara en bra idé att satsa på ett nytt filter. Utvecklingen av filtertekniken har gått framåt med stormsteg de senaste åren.

Satsa helst på mycket växter, och gärna sådana som växer snabbt. De hjälper till med att ge akvariet den naturliga balansen, och gör dessutom att fiskarna känner sig tryggare och håller sig framme mer. Plantera höga växter vid bakrutan och lägre längre fram. För att få växterna att trivas på bästa sätt, så vinner man mycket på att använda speciellt anpassad växtgödning för akvarieväxter från t.ex Tetra eller Happy Life.

Efter att man planterat och fyllt upp akvariet med rumstempererat vatten så väntar man helst en vecka på att vattnet ska ”sätta” sig och att de nyttiga bakterierna i akvariet ska hinna växa till sig innan man köper de första fiskarna. Processen kan snabbas på avsevärt med ett bra vattenberedningsmedel och en startkultur med filterbakterier från Happy Life. Innan fiskarna sätts i så kan man enkelt testa de viktigaste vattenvärdena med speciella teststickor från Tetra för att slippa obehagliga överraskningar.

 

Välj fiskar med omsorg. Det finns flera tusen olika arter av akvariefiskar, och alla passar naturligtvis inte ihop med varandra. Det kan vara olika temperament eller krav på miljön som gör att de inte går att ha tillsammans. Och stora fiskar äter gärna små fiskar! I din Djurmagazinet-butik kommer du att hitta fiskar av alla färger och former. Man ska hålla i minnet att så gott som alla fiskar i handeln är unga, och vissa blir rejält stora. För att se hur stor en fisk blir som vuxen så gå gärna in på Djurnmagazinets hemsida och klicka på ”Husdjurslexikon” och välj Fiskar. Där hittar du massor av information som kan vara bra att ha. En bra akvariebok kan också vara av ovärdelig nytta! Naturligtvis så hjälper vår kunniga personal till om du har frågor.

Det finns en mycket bra foderserie som heter TetraPro som passar till de flesta fiskar. Oftast räcker det med att utfodra fiskarna en gång om dagen, och inte mer än att fiskarna äter upp fodret på någon minut. Överblivet foder kan lätt förstöra vattnet. Men glöm inte bort de fiskar som hjälper dig att städa akvariet! Malar och liknande behöver extra tillskott i form av speciella fodertabletter.

En bra tumregel för själva skötseln av akvariet är att göra lite men ofta. Att helstäda akvariet gör mer skada än nytta, eftersom man då helt förstör balansen i akvariet och det blir som att starta på nytt varje gång. Dessutom är det väldigt tidsödande och jobbigt, och sånt vill vi undvika! Om man byter cirka 30-40% av vattnet en gång i veckan, och samtidigt sköljer ur filtret och gör rent akvarierutorna invändigt så kommer man att ha ett toppenakvarium! Hos oss finns det mängder av tillbehör som slamsugare och olika skrapor som gör att detta arbete går fort och smidigt. Efter några gånger så har man lärt sig tekniken, och det tar inte mer än en halvtimme för ett normalstort akvarium. Jag lovar!

 

 

Stora (222L) akvariet: Klätterfisk, Fjärilsfisk, Scalare, Pictusmal, Öronål, Ancistrus, Krobia, Siamesisk algätare, Aulonocara, Julidochromis Lilla (163L) akvariet: Rödzebra, Aulonocara, Altolamprologus, Prinsessan av Burundi, Ancistrus, Kuhli, Kanelkuhli, Mainganociklid
Julidochromis (Julidochromis transcriptis) från Afrika.

 

Xingu krobia (Krobia sp. Xingu) från Sydamerika.

Aulonocara (Aulonocara jacobfreibergii) från Afrika.

Öronål (Erpetoichtys calabaricus) från Afrika.

Klätterfisk (Ctenopoma acutirostre) från Afrika.

Fjärilsfisk (Pantodon buchholzi) från Afrika.

Peruansk Pictus-mal (Pimelodus pictus) från Sydamerika.

Scalare (Pterophyllum scalare) från Sydamerika.

Siamesisk algätare (Crossocheilus oblongus) från Asien.

Ancistrus (Ancistrus dolichopterus) från Sydamerika.

Mainganociklid (Melanochromis cyaneorhabdos) från Afrika.

 

Rödzebra (Metriaclima estherae) från Afrika.

Aulonocara (Aulonocara sp.) från Afrika.

Altolamprologus (Altolamprologus compressiceps) från Afrika.

Prinsessan av Burundi (Neolamprologus brichardi) från Afrika.

Kanelkuhli (Pangio pangia) från Asien.

Kuhli (Pangio kuhlii) från Asien.

Ancistrus (Ancistrus dolichopterus) från Sydamerika.

Välkommen

Om du tycker om denna hemsida och vill hjärna veta mera om fiskar så kan du jätte hjärna prenumera på oss!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)