nybörjarfisk

Nybörjarfiskar

Det finns idag flera tusen olika akvariefiskar som man kan ha hemma. En grundtanke är dock att tänka på ifall alla fiskar man har i akvariet eller tänker ha i akvariet passar ihop, ifall de trivs i samma miljö och deras behov av storleken på akvarium. De fiskar som brukar kallas nybörjarfiskar är ofta sådana fiskar som lockar nybörjaren eller är tålig. Levandefödare, tetror, Ancistrus och guldfiskar anses vara de mest säljande fiskarna och många går till nybörjarnas första akvarium. Ett lämpligt akvarium att börja med i storleksordning borde vara över 100 liter. Där i kan man ha alla de förstående arter förutom guldfisk, då guldfiskar och slöjstjärtar kräver minst 250 liter i akvariumstorlek.
Nybörjarfiskarna är tåliga och om de inte överlever står något på tok i akvariet. Dock så har bl.a guppyfiskar blivit allt mer sönderavlade med årens gång så många av dessa dukar under redan under första året. Deras reproduktionsförmåga kan balansera detta, men lämpligast är att börja med svärdbärare, neontetror, 
ancistrusar eller platys.

Här finns också hur man skaffar akvarium och hur man gör!!!

Akvariehobbyn är en mycket givande hobby och akvarium har dekorerat familjers hem under årens lopp. Grunderna till akvaristiken kommer nog främst från Kina där man för ungefär 1000 år sedan började hålla fiskar i dammar. Detta skulle senare skapa vår nutida slöjstjärt och guldfisk. Romarna under romartiden höll även också fisk i konstgjorda baljor men det som skulle utvecklas till den akvaristik vi ser idag började på allvar i mitten av 1800-talet.

 

Att starta och ha ett akvarium i drift är inte så svårt som vissa kan uttrycka sig.                                 p4270035.jpg

Olika former på akvarium

Akvarier kan ha all världens former i dagens läge, då silikonet gjort att akvarierna är mycket mer tåligare i skarvarna än tidigare. Det finns kubformade, cirkulära, vågiga mm. Det finns en hel uppsjö av akvarier och det är bara välja och vraka.

Kostnad?

Akvarier kan vara ganska dyra som inköp men med tanke på underhållskostnaden och livslängden på ett akvarium blir det i slutändan en ganska billig hobby. Saltvattensakvarium är mycket dyrare än ett sötvattensakvarium, men det brukar oftast inte rekommenderas till nybörjare då vattenkvalitén och alla parametrar måste hållas mer stabila i ett saltvattensakvarium än i ett sötvattensakvarium för att fiskarna, korallerna och andra saltvattenslevande djur ska må bra.

Så vad är kostnaden? Oftast brukar nybörjarpaket på 112 liter med pump och tilbehör kosta runt tusenlappen (andra tillbehör ej inräknaden såsom växter och fiskar) men ju större det blir, desto dyrare. Ett 450 litersakvarium kan kosta runt tiotusen med tillbehör. Om man nu inte vill lägga ner så pass mycket pengar på akvarium kan man kolla in begagnade akvarium på olika köp och säljsidor eller annonser i lokaltidningen. Man måste dock ha i baktanke att titta noga på ett begagnat akvarium innan man köper det. Det första man ska se extra nogrannt på är hur bra skicket är på silikonfogarna i akvariet. Är de lösa eller saknar delar så ska köp undvikas. Titta även efter större repor och skador på glaset. man vill ju inte ha vatten på golvet och i värsta fall behöva få byta golv. Fråga även säljaren hur gammalt akvariet är. Om det är äldre än 6-7 år ska du helst undvika köp.

dsc00272.jpg

Placering

Placera gärna akvariet på en lugn plats. Ställ heller inte akvariet för nära ett fönster då solljuset kan bidra till alger, speciellt när akvariet är nystartat och inte fått ett balanserat vatten. Ha akvariet på en stabil möbel. Om du har köpt ett möbelakvarium följer en oftast stabil möbel med, men om du bara köpt ett akvarium se till att den står stabilt och rakt så att inga oförutsedda sprickor uppdagas. Ha ett vattenpass och undersök om det är rakt, både rakt och på diagonalen i karet. De värsta sprickorna brukar ske när diagonalen inte står i lod. Möbler som ofta är bra för akvariebruk är såklart möbler som är byggda för akvarium, byråer som är byggda i hårt träslag och som gärna har ett mittenben eller en mittskiva. Ha inte akvarium på byråer med "knoppfötter" då dessa säkerligen går sönder.

Sedan går det att ha akvarium i den allt vanligare aluminiumställningen. Den är uppbyggd av två till runt tio ben av aluminium som man med dess fötter ställa in så att akvariet står rakt även på oraka golv. Det ska självklart inte vara en backe, men med små ojämnheter fungerar det.

Det går även att ha lecablock och en hård träbänk som möbel för ett akvarium. Pallra upp blocken under träskivan och ställ akvariet på detta. många anser att detta är en av de stabilaste lösningarna att ha ett akvarium på. Lecablock finns i de flesta byggvaruhus.

Grus och sand

Det behövs såklart en botten i akvariet. Tillsätt sand eller grus att ha som botten i akvariet. Tänk på att tvätta genom det noga innan det placeras i akvariet då mycket damm och smuts finns i det köpta bottensubstratet. Det kommer oavsett hur mycket du rengör bli grumligt de första dagarna i karet. Tänk även på att olika fiskarter trivs i olika bottensubstrat. Pansarmalar vill ha sand så att de kan gräva efter mat och inte skada sina skäggtömmar. Många ciklider behöver även sand då de gräver mycket och gräver fram ett bo till sina yngel som liknar en lite krater. Detta är inte omöljigt för fisken att åstadkomma i ett akvarium med grus, men fisken lär bli rejält skadad av gruset.

Filter och pump

Filtret är en viktig komponent i akvariet då det är här nyttobakterier bryter ned Avföring/avfall och det är här vattnet går genom pumpen, in i pumphuvudet och åker ut i en ström uppe vid ytan för att syresätta akvariet. Många nyttobakterier ogillar förändringar, så när du tvättar filtermaterialet, gör då det med vatten från akvariet. Tänk på att du inte behöver rensa filtret förrän pumpens kapacitet har minskat markant. Pumpens vattenflöde ska helst vara tre gånger mer än vattenvolymen i akvariet. Om du har ett akvarium på 200 liter, behöver du runt 600 liter genomflöde i pumpen per timme. På de flesta pumpar går det att reglera flödet av vatten. De vanligaste filtrena idag är innerfilter och ytterfilter. Som namnen tyder är innerfilter inne i akvariet, medan ytterfiltret är i en behållare utanför akvariet. Innerfilter är vanligast för mindre akvarium. Med innerfilter behöver du inte oroa dig för en enorm översvämning som kan ske med ytterfilter om slangarna är trasiga, då innerfilter är helt inne i akvariet. Nackdelen med detta är att de kan ta plats i akvariet och att filtervolymen är relativt liten. Detta går givetvis att fixa med antingen ett till innerfilter, eller att sätta på mer filtermateriel genom att bygga en längre "stav" som filtermaterialet oftast sitter på.

Ytterfiltrets nackdel är just att den kan orsaka läckage. Det positiva med den är att det är betydligt mer filtervolym och att själv kan bestämma mer över vilket filtermaterial du vill ha eller ej. Ytterfiltret tar liten yta i akvariet då det endast är en slang som kör utsug från filtret och en slang som kör insug, in i filtret. Detta filter behöver du inte heller rengöra särskilt ofta. Jag har hört att vissa rengör en gång i halvåret. Med innerfilter får man vara beredd på att rengöra en gång varje vecka eller varannan vecka, beroende på storleken på filtervolymen.

Doppvärmare

Doppvärmare är som en lång glasstav som har en enda uppgift, att värma upp vattnet. Doppvärmare behövs oftast inte i akvarium då de flesta akvariefiskarna trivs i rumstempererat vatten (22-26 garder). Om det skulle vara kallare, eller att du har en källarlokal med akvarier behöver du doppvärmare. Doppvärmare finns i olika watt-tal. Ju större akvarium desto större watt-tal. I riktigt stora akvarier kan två behövas. Fiskar som behöver rejäl uppvärmning är bl.a diskus, som vill ha uppemot 30 grader varmt.

p4280009.jpgSå här ser en typisk doppvärmare ut.

Rötter och stenar

Akvarier kan dekoreras med bl.a stenar och rötter. Stenar kan köpas i djuraffären eller alternativt plockas från naturen. Det man måste ha i åtanke då är att stenaran måste sköljas av och/eller kokas för att få bort möjliga föroreningar och ohyror. Rötter däremot ska helst inte plockas ifrån naturen. Dessa finns att köpa i djuraffären och är ofta ett mycket fint tillslag i inredningen av akvariet. Dock så kan stora rötter vara rätt dyra, då de flesta djuraffärer går på kilopris. Rötter brukar sänka pH i ett akvarium och kalkhaltiga stenar och grus höjer pH i ett akvarium.

p4280018.jpgRötter kan hjälpa till att sänka pH.

Uppstart

När du nu köpt ditt akvarium med passande dekorationer, växter, filter, bottensubstrat etc är det dags att fylla på med vatten. Fyll helst på med något ljummet vatten och helst så ska du ha lagt i bottensubstratet och stora dekorationer innan vattenpåfyllning. När du gjort detta är det dags att fylla på med vatten. Vårt dricksvatten innehåller ofta klor och det är direkt skadligt för fiskarnas slemhinnor. Använd därför ett vattenberedningsmedel som neutraliserar kloret så att det inte längre är farligt. PH:t i dricksvattnet är även (bortsett afrikanska ciklider) för högt men sänks oftast av sig själv om man inte har buffrande material i akvariet som håller pH stabilt. Om man inte har det sänks vattnet i de flesta fall till runt pH 7 vilket de flesta fiskarna trivs i.   

Medel med nyttobakterier gör att vattnet kommer en bit på vägen för att hysa liv. Sätt ingång filtret så att bakterierna kan sätta sig i filtermaterialet och börja jobba.

Då måste ju nyttobakterierna förstås få någonting att arbeta med och nedbryta. Tillsätt ytterst lite flingfoder så att bakterierna har något att leva på tills de första fiskarna kommer, annars har de dött och de första fiskarnas skit kommer inte brytas ned ordentligt. Växter och växtmaterial är även bra för nedbrytningen. Växter är även en slags nedbrytare så om du har skaffat växter än så se till att de får sina näringsämnen med hjälp av växtnäring som går att köpa i närmaste djuraffär.

Efter 24 timmar kan du tillsätta "testpiloter" i akvariet som får systemet att gå igång bättre. Mata dessa fiskar varsamt med endast några få flingor eller annan mat om dagen. Lämpliga fiskar som testpiloter är såklart tåliga fiskar t.ex platy, svärdbärare och mollys. Köp inte mer än tre i början och köp gärna tre till några dagar efteråt. Tillsätt gärna mer vattenberedningsmedel och nyttobakterier för att försäkra dig om att det finns gott om dem i akvariet. Akvariet är som skörast under de första två månaderna, då nyttobakterierna inte växt till sig ordentligt. Det kan lätt ske en s.k ntritspik i akvariet. Det betyder att man har i de flesta fall matat för mycket så att nyttobakterierna inte hinner med att bryta ned all avföring. Farliga ämnen såsom ammonium och nitrit samlas i vattnet och fiskarna kan i värsta fall förgiftas av detta och dö. Undvik detta genom att inte köpa alla fiskar på en gång. Kör först med testpiloterna i en vecka eller två, tillsätt sedan en fiskart i taget i lugn takt. 

Akvarier med större vattenvolym är inte  svårare att sköta. Det är faktiskt så att risken för att misslyckas minskar ju större akvariet är. Om man skulle göra en äkta rekommendation till nybörjaren räcker inte 112 liter. 300 liter är ofta bra att börja med, men då priset avskräcker många så blir dessa nybörjarpaket mer lockande. Det går även då att ha mer fisk i ju större akvariet blir. Första vattenbytet ska ske efter en månads tid efter uppstart, så att bakterierna har hunnit bygga upp sig ordentligt. Rensa helst inte filtermaterialet då, utan byt bara vatten. Byt ungefär mellan 25-50 % av vattnet beroende på vattenvolymen. Mindre akvarium behöver byta vatten mer och oftare då ytan där avföring och andra giftiga ämenen kan ansamlas på är mindre.

Efter ungefär 3-5 månader borde akvariet fungera utmärkt och alla fiskar borde vara i. Akvarier brukar dock inte kallas inkörda förrän de är runt året gamla. När de är inkörda brukar nedbrytningen vara så pass bra och effektiv att du kan öka matningen och minska vattenbytena utan problem. Detta beror såklart på hur mycket växter du har, hur mycket fisk, vilka fiskar du har samt filterkapaciteten.

Vattenvärden

PH är nog det allra viktigaste vattenvärdet när det gäller akvarium. PH skiljer sig rejält från världsdel till världsdel. Fiskar från Asien trivs i neutralt vatten (pH 7) medan fiskar från Afrika generellt trivs i pH över 7,5 och uppåt. Sydamerikanska fiskar trivs allt från pH 5.5 till 7.0 . Mellanamerikanska fiskar trivs i pH 7. Sedan finns det ju såklart lokala avvikelser men om man tar det i det stora hela så går det att ha ett välfungerande sällskapsakvarium med fiskar från Asien, Mellanamerika och Sydamerika. Dock så måste man även se ifall fiskarna trivs med varandra och vad för biotop de kommer ifrån, men i pH värdet så skulle de klara sig med varandra excelent.

Hårdheten är också en viktig komponent när man skapar en bra miljö för sina fiskar. Det mäts oftast i dgh, GH eller KH. Vatten som är hårt brukar logiskt sett också ha högt pH-värde.  Om vattnet är för mjukt, kan det finns risk att det blir instabilt pH-värde. Kranvattnet med dess låga buffringsförmåga gör att det kan vara svårt i vissa delar av vårt land att förändra vattenvärdet.

Skapa lågt pH och mjukt vatten gör man oftast lättaste med löv (almond leaves, torkade eklöv osv) eller rötter. Även saker som håller på att nedbrytas sänker pH och mjukar upp vattnet en aning. att få högt pH och hårt vatten lägger man oftast i snäckskal, har kalkhaltiga stenar och bottensubstrat och att man inte tillför rötter och växter.

PH och hårdheten samt andra viktiga vattenvärden mäts via olika vattentester som går att köpa i djuraffären.

Städning

Att städa akvariet och byta vatten är en viktig del av akvaristiken då man tar bort skit och minskar koncentrationen av giftiga ämnen i vattnet. Akvariet är ju ett slutet system och all skit försvinner inte med hjälp av filtret och alla nyttobakterier.

Byt vatten helst en gång i veckan. Detta gör du oftast med hjälp av en slamsug. Den fungerar som en dammsugare och suger upp skiten på botten. Byt ungefär 20-50 % av vattnet beroende på vilken vattenvolym du har. Tillsätt sedan nytt kranvatten och häll i vattenberedningsmedel för att neutralisera tungmetaller, klor och eventuella medicinrester som kan återfinnas i kranvattnet. Om ditt akvarium är inkört kan du dessutom rensa filtrena en aning under vattenbytet. Tänk på att detta kan minska nyttobakteriernas betånd rejält så detta rekommenderas endast till välinkörda akvarium.

Vid städning tilsätter du även ny växtnäring till växterna, om det är en veckodos man har ståendes i instruktionerna, annars ska andra restriktioner följas.

p4280001.jpgSlamsugare.

Växter

Växter är en mycket dekorativ del av akvariet, och om de växer till sig rejält kan du bara vara glad åt saken. Växter är nämligen en form av nedbrytare och ger via fotosyntesen syre åt akvariet. Fiskar använder växter som lekplats, sovplast och gömställe och ett välskött växtakvarium är nog en av de vackraste trädgårdar man kan få. Växter har dcok olika krav på näring, ljus och andra betingelser. Många växter är dock så enkla att tilsättning av vatten får dessa att trivas. Läs på om växten du tänker skaffa innan så att du vet vad du ger dig in på och inte blir sorsgen ifall växten vittrar bort efter en vecka eller två.

Näring är mycket viktigt att växter får tag på i akvariet. De två viktigaste, fosfor och kväve, får växten med hjälp av matrester och fiskars avföring. Därför ska man inte slamsuga precis intill växternas rötter/stammar. Näring finns i flytande form, co2 och bottengödning.

p4280007.jpgDet finns en mängd olika västgödningsmedel man kan ha i akvariumet. Här är tre av de vanligaste.

Fiskar

Fiskar finns i alla möjliga former och färger. Det viktigaste innan fiskköp är att man läst på om fisken så att man inte blir totalt grundlurad av en försäljare i djuraffären. En sak ska jag säga och det är att inte lita på folk som säljer fisk. Läs på innan och se till så att du har en miljö som passar fisken. En malawiciklid går t.ex inte att ha med skalarer och kardinaltetror går inte att ha med en hujetagädda.

En annan vikitg del är vad fiskar äter. Många mindre fiskar exempelvis tetror och kampfiskar går att mata med flingfoder. Bottenlevande fiskar matar man helst med bottentabletter som sjunker till botten. Ciklider och större fiskar matas helst med levande eller fryst foder.

Viktigt är även att vid matningen undersöka fiskarna och se om de mår bra, ifall de äter och hur de beter sig. Direkt du ser något som skiljer sig från vanligt borde du titta på den fisken närmare. Den kan vara sjuk eller vantrivas i akvariet.

 

Olika tillbehör

Här är en lista på saker du definitivt kommer behöva till ditt akvarium:

1. Algmagnet/algskrapa

Används till att ta bort alger på först och främst framrutan.

2. Termometer

Används till att undersöka hur varmt det är i ditt akvarium.

3. Fiskfoder

Fiskarna behöver mat.

4. Ljus

Om du har mycket växter kan det hjälpa att ha ett starkt ljus för att få växterna att trivas. Läs mer om ljus i växtbiblioteket.

5. Håv

Håv kan vara bra att ha när man ska fånga in fiskar om de behöver flytta.

6. Hink

En hink eller flera är bra att ha.

7. Slamsug

Städa botten med hjälp av en slamsug.

8. Timer

Kan vara bra att ha så lysrören lyser lika mycket varje dag. Du slipper gå och släcka själv.

9. Bakgrund

Bakgrund är främst till för att få fiskarna att känna sig tryggare. Bakrutan är där man främst har bakgrunden men du kan även ha bakgrund på sidoglasen för att stärka fiskarnas trygghet lite mer. Vanliga planscher, papper, plastfilm, pressening eller varför inte en 3d bakgrund. Möjligheterna är oändliga.

10. Medicin

Bra att ha i något skåp hemma till de vanligaste sjukdomarna så slipper du springa fram och tillbaka till djuraffären.

11. Dekorationer

Stenar, rötter, dödskallar, skepp, glaskulor, löv etc är olika slags dekorationer att ha i akvarium. Tänk på att dekorationerna inte ska innehålla något som är giftigt för fiskarna.

12. PH-test

Det viktigaste testet gällande vattenvärden.

 

Sedan behövs ju såklart saker som filter, bottensubstrat och självaste akvariumet också. Listan hänvisade bara till smågrejer som ofta behövs finnas runt akvariet och skötseln av det.

p4280014.jpgAlgmagnet och algskrapa.

Välkommen

Om du tycker om denna hemsida och vill hjärna veta mera om fiskar så kan du jätte hjärna prenumera på oss!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)